Peuter survival

Tijdens het lesprogramma Peuter survival leren jonge kinderen op hun eigen wijze naar de kant te zwemmen. De vaardigheden die hiervoor nodig zijn worden steeds verder uitgebreid zodat je kind zich zelf steeds makkelijker kan redden.

In dit programma leren de kinderen niet de bekende zwemslagen (zoals borstcrawl en schoolslag). Zij leren hier echter wel hoe ze boven moeten komen na een val in het water, hoe ze naar rugligging kunnen draaien om beter te kunnen ademhalen en hoe ze zelfstandig naar de kant kunnen komen. 

 

Rooster*

Woensdag 10.00 - 10.30 uur 

 *Met uitzondering van de schoolvakanties.

 

Voor wie

De peuters (+ ouders) tussen de 3 en 4 jaar die voorafgaand bij ons meegedaan hebben met het peuterzwemmen en voor peuters die na overleg met één van onze zwemonderwijzers mee mogen doen.


Kosten Peuter survival

  • Los kaartje + doelgroepenkaartje of

  • Meerbadenkaart + doelgroepenkaartje

Bekijk de tarieven

 

Vaardigheden

Verschillende vaardigheden worden geoefend, waaronder:

  • in het water vallen en springen (zelfredzaamheid)

  • drijven op buik en rug (drijven)

  • peddelen en trappelen (voortbewegen)

  • kopje onder gaan en op de kant komen (oriëntatie onder water)

 

Voordelen Peuter survival

In een waterrijk land als Nederland is het aan te bevelen om bij kleine kinderen zelfredzaamheid in het water te ontwikkelen. De meeste kinderen starten pas met de zwemlessen tussen de 4,5 en de 6 jaar. Dit komt voort uit de opvatting dat een kind pas kan leren zwemmen op een leeftijd dat de motorische ontwikkeling het toelaat om moeilijke zwemslagen zoals de schoolslag aan te leren. Ten aanzien van overleven (survival) is dit duidelijk een misvatting, de vaardigheden die nodig zijn om verdrinking te voorkomen kunnen ook al op jongere leeftijd worden aangeleerd. Het maakt immers niet uit of je technisch sterk naar de kant zwemt, maar dat je naar de kant zwemt!