Peuter survival

In het lesprogramma Peuter survival leren zeer jonge kinderen op hun eigen zwemwijze om naar de kant te zwemmen. De vaardigheden die hiervoor nodig zijn worden steeds verder uitgebreid zodat je kind zich in steeds moeilijkere omstandigheden kan redden. Zij leren geen zwemslagen als borstcrawl en schoolslag, maar wel hoe ze boven moeten komen na een val in het water en zich naar de rugligging kunnen draaien om gemakkelijker te kunnen ademhalen en terug te peddelen naar de kant en zo op hun eigen zwemwijze te overleven. De oefenstof wordt op een speelse manier aangeboden waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van drijf- en hulpmiddelen.

 

Rooster

Woensdag 10.00 - 10.30 uur 

 

Voor wie

De lessen zijn geschikt voor kinderen tussen de 3 en 4 jaar die al watervrij zijn, samen met hun vader, moeder, opa, oma of oppas.


Kosten Peuter survival

  • Los kaartje + doelgroepenkaartje of

  • Meerbadenkaart + doelgroepenkaartje

Bekijk de tarieven

 

Vaardigheden

Verschillende vaardigheden worden geoefend, waaronder:

  • in het water vallen en springen

  • drijven op buik en rug

  • peddelen en trappelen

  • kopje onder gaan en op de kant komen

 

Voordelen Peuter survival

In een waterrijk land als Nederland is het aan te bevelen om bij kleine kinderen zelfredzaamheid in het water te ontwikkelen. De meeste kinderen starten pas met de zwemlessen tussen de 4,5 en de 6 jaar. Dit komt voort uit de opvatting dat een kind pas kan leren zwemmen op een leeftijd dat de motorische ontwikkeling het toelaat om moeilijke zwemslagen zoals de schoolslag aan te leren. Ten aanzien van overleven (survival) is dit duidelijk een misvatting, de vaardigheden die nodig zijn om verdrinking te voorkomen kunnen ook al op jongere leeftijd worden aangeleerd. Het maakt immers niet uit of je technisch sterk naar de kant zwemt, maar dat je naar de kant zwemt!